Căsuţa de căutare TinREAD (toolbar) este o componentă specializată care „ştie” să caute în cataloage de bibliotecă şi care nu tratează informaţia ca text indiferent de zona bibliografică în care este prezent acesta. Din acest motiv avantajul acestei componente este în primul rând exactitatea comparativ cu Google, acurateţea sa bibliografică în comparaţie cu un motor generic de căutare web aşa cum sunt Google, Yahoo etc.

În cele de mai jos este prezentat un tabel comparativ al funcţionalităţilor disponibile în „Google toolbar (motor generic)” şi „TinREAD toolbar”.

 

Google toolbar TinREAD toolbar
Căutare toate paginile web  
Integrare în browser
Căutare cataloage bibliografice
Căutare câmpuri şi zone bibliografice  
Regulă căutare 3 din 4
Operatori booleeni
Trunchiere, alţi operatori  
Limbaj formulare căutări  
Sortare rezultate după mai multe criterii  
Relevanţă câmp bibliografic  
Relevanţă poziţie text  
Relevanţă poziţie termeni de căutat  
Setări pondere relevanţă câmpuri şi zone bibliografice  
Setări utilizator pentru zone de aplicare căutare  

 

Google toolbar este o unealtă complexă şi utilă, însă în cazul informaţiei bibliografice şi a cataloagelor de bibliotecă acesta este foarte slab dezvoltat şi tratează în mod simplist informaţia disponibilă în aceste resurse.

TinREAD toolbar este o unealtă specifică, ataşată unui sistem integrat de bibliotecă specializat în manevrarea de informaţie bibliografică şi căutarea corectă a acesteia.

TinREAD toolbar „a învăţat” de la Google ceea ce este util şi familiar ca metodă cititorilor şi a extins acest mod de lucru cu funcţii specifice de bibliotecă, cu căutarea şi prelucrarea corectă a acestei informaţii.

TinREAD toolbar este un Google de bibliotecă!

Utilizare plăcută!